Spillorganisasjoner
Her vil vi fremheve spillrelaterte organisasjoner vi vet kan være aktuelle samarbeidspartnere for biblioteket.
Tilbud: Ordet Hyperion avstammer fra det greske "High-one", og er da også en paraplyorganisasjon. De støtter alle former for klubbvirksomhet knyttet til fantastiske fritidsinteresser som spill, fantasy, og diverse nerdekultur. Hyperion tilbyr både oppstartsstøtte, pengestøtte, og råd og backup i politiske og organisatoriske spørsmål. De arrangerer også kurs, og stimulerer til møter og treff blant medlemsorganisasjonene.
Kompetanse: Per 2014 hadde Hyperion 131 medlemsorganisasjoner og 19 111 medlemmer. På toppen av disse sitter et politisk engasjert styre som uttaler seg i politiske og kulturelle spørsmål på vegne av sine medlemmer. Styret har med solid organisatorisk kompetanse, og innsikt i både hvordan organisasjoner skal startes, drives, og begrunnes.
Pris: Det er gratis å være medlem i Hyperion, men man må tilhøre en organisasjon.
Tilbud: KANDU er landets største organisasjon for datainteresserte – og gjør mye viktig arbeid for å skape tilbud og gode holdninger knyttet til spill. De driver datatreffet The gathering på Hamar, og hadde nå i 2018 en e-sport satsning på Biblo-Tøyen. KANDU veileder i spillrelaterte spørsmål, og leier dessuten ut maskinvare.
Kompetanse: KANDU består av 7000 medlemmer. På toppen sitter et styre med solid erfaring fra organisasjonsvirksomhet, arrangementsavvikling, dataoppsett, spillkonkurranser, og kommunikasjon mot kommune og politikere.
Pris: Det er gratis å være medlem i KANDU. Skulle du ønske å leie utstyr tar de en rimelig pris som er ment å skulle dekke driftskostnader.
Tilbud: Spillmakerlauget er en organisasjon som fremmer spillutvikling. De har to kontorer, ett i Bergen og ett i Trondheim, og arrangerer regelmessig konferanser der spillutviklere og andre interesserte kan møtes. De står blant annet bak Konsoll konferansen i Bergen, og Bergen Game Jam. De er også ansvarlige for Gamedev Norway, hvor det publiseres oversikter og artikler fra spillmiljøet i Norge.
Kompetanse: Spillmakerlauget drives av engasjerte IT-folk med røtter i utviklermiljøet. De har samarbeidet med flere kommunale og statlige aktører for å fremme spillutvikling i Norge, og er kilden med stor K når det gjelder akkurat denne delen av spillkulturen.
Pris: Spillmakerlauget er nok en av våre flotte ideelle organisasjoner. SpillNorge består av en gjeng med ildsjeler, og dette er enda et eksempel på hva man kan få til med en gjeng spillentusiaster på laget. Her er det bare for bibliotekene å melde sin interesse.
Tilbud: Analog spillklubb er en Oslo-basert klubb som holder arrangement på ulike offentlige arenaer som fritidsklubber, puber og bibliotek. Daglig leder Kjetil Bjørke tar da med seg sin omfattende samling av bordspill og fungerer som gamemaster. Her blir det garantert bra stemning for hele familien!
Kompetanse: Bjørke har arrangert spillkvelder ut fra et åpent og livlig konsept over lengre tid nå, og på flere ulike arenaer. Innenfor spillklubben finner vi også norges største miljø for spillet Crokinole, hvor Bjørke er vår nest-beste spiller her til lands. Her kan man altså lære av de beste. Bjørke trener også opp gamemastere for de som ønsker å etablere egne spilltilbud.
Pris: Varierer. Klubben kan leies inn for gratis inngang for gjestene, eller man kan skrive avtale om inngangsbilletter.
Tilbud: Lær Kidsa Koding er en frivillig organisasjon bestående av IT-interesserte voksne som fremmer digitale ferdigheter ved å etablere kodeklubber for barn. Barna lærer gjennom praktiske øvelser, som å kode et spill, eller programmere en robot. Alt man trenger er en egen pc. Klubbdeltakelse er gratis og uten øvre aldersgrense. Hver lokale kodeklubb er selvstendig, men foregår gjerne et par ganger i måneden. Med tiden har dette mer eller mindre blitt et standardtilbud i biblioteket, og takket være denne innsatsen, er koding nå også på vei inn i skolen.
Kompetanse: LKK består av voksne med erfaring og interesse for IT. Organisasjonen er stor, og består av flere tusen frivillige, og et hundretalls klubber på landsbasis. Enten man er barn eller voksen så vil man her kunne finne et fellesskap å dyrke interessen sin i.
Pris: Lær Kidsa Koding er en ideell organisasjon, og Kodeklubbene for barn er gratis.