top of page

 

 

 

FOREDRAG

                                                                                                

SPillavhengighet og spillets rolle i moderne familier

 

I dag vokser barna opp med digitale medier. Allerede fra de kan krabbe søker de mot nettbrett og telefon, og får fort egne preferanser. Når det gjelder unge mellom 9 og 18, viser de siste undersøkelsene at 96% av gutter og 64% av jentene spiller regelmessig, men er det en avhengighet, eller en intens interesse? WHO erklærte nylig spillavhengighet som en diagnose, men hvor mange gjelder dette? Hva kan man forvente av utvikling hos en storspiller? Og kan spill innarbeides som del av en sunn familiedynamikk?

 

Anders jobber til daglig som skolebibliotekar, og har ansvaret for formidlingen av spill til både ungdom og lærere. Han skrev sin bachelor om spillbruk, er far til en ung spiller, og har selv vært spiller i nærmere 30 år. I dette foredraget kombinerer han egne erfaringer med avhengighet og faglige perspektiv, for å kunne drøfte hvordan vi kan forholde oss til spill som familie i dag. Publikum presenteres for den seneste forskningen på spillbruk, og får være med å diskutere spillets plass i familiehverdagen. Grunntonen er preget av løsninger og inspirasjon. Det gjøres rom for private spørsmål på slutten om ønskelig. 

                                              

Karriereveier for spillinteresserte

 

Spill er blitt en livsstil og måte å tenke på. Vi ser det i alt fra kampanjer som Sommerles til Pokemon GO. I tråd med denne utviklingen har også mulighetene for å jobbe med spill blitt flere. I dette foredraget, som passer godt for både unge spillere og deres familie, går vi gjennom en rekke mulige retninger, og ser på suksesshistorier fra både Youtubing, spillutvikling, og e-sport. Dette er en opplysende kompetansepakke som hjelper publikum å ta aktive valg for morgendagens digitale Norge.

Foredraget holdes av Anders Grønning. Som spillformidler, tidligere spillanmelder, og grunnlegger av Bibliogames har han selv skapt sin egen karriere innenfor spillkulturen, og deler gjerne både sine og andres erfaringer.

Spillhistorie

I 1958 ville forskeren Higinbotham formidle den kjernefysiske forskningslaben for besøkende på en spennende måte, og endte opp med å lage det første dataspillet på avdelingens oscilloskop. Folk stimlet til for å prøve "Tennis for two", og siden har spillhistorien vært uløselig knyttet til slike møter mellom kreativitet, teknologi og timing . Nintendo gjorde det da de tok spillet fra arkadene og inn i stua på enkle konsoller. Rovio gjorde det da de skapte en milliard-franschise av sinte fugler og smarttelefoner. I dag lager utallige små utviklere super-hits fra skrivebordet hjemme, og Norge alene har over 100 spillutviklere. Spillhistorien speiler ikke bare utviklingen av et underholdningsmedium - den forteller oss noe om hvem vi er, hvor vi har vært, og ikke minst hvor vi skal

 

Anders tar på seg entusiast-brillene og drar historiske godbiter ut av hatten. Dette er en kjærlighetshistorie som passer godt for foreldregenerasjonen som vokste opp på 80-tallet, så vel som nye gamere med interesse for gamingens røtter. Foredraget kan kombineres med demonstrasjoner av retro-spill, så vær klar for en reise tilbake i tid, med håndplukkede videoer, fargerike piksler og sprites, og muligheten til å prøve spill fra en svunnen æra!

 

  

 


                                                                                    

bottom of page