Konsollvalg for bibliotek
En spillkonsoll i biblioteket kan være en kilde til mye moro. Likevel har det blitt noen konsoller og modeller å velge mellom med tiden, og alle har spesielle målgrupper. Bibliotek må også ta i betraktning andre hensyn enn folk flest, som at Biblioteksentralen som forhandler om lisenser for spill i bibliotek, per våren 2018 har langt flere spill for Xbox one enn Playstation 4 og Nintendo Switch. Her har vi derfor samlet en oversikt over de viktigste valgene. Trykk på navnene for å komme til riktig sted på siden.




Nintendo switch
Hva er Switch?
Switch er den nyeste konsollen fra Nintendo, og ble utgitt i mars 2017. Den er en hybrid-konsoll, noe som betyr at den i essens fungerer som et kraftig nettbrett du kan koble til skjermen og bruke håndkontrollere på. Salgene har vært gode den første perioden, og eksploderte nylig, et år etter lansering.
Hvordan virker konsollen i biblioteket?
Nintendo prioriterer innovative måter å spille på, og fargerike familietitler, heller enn tekniske prestasjoner og realisme. Dette har gjort at enkelte utviklere foretrekker PS eller Xbox, hvor mulighetene rett og slett er flere. Samtidig bidrar innovasjonen til et særpreg som holder Nintendo relevante.
Genistreken denne gang er å lage et nettbrett som er kraftig nok til å drive vanlige konsollspill. Du kan bare løfte brettet opp av stativet som er koblet til skjermen, smette på kontrollene langs sidene, og få den kraftigste håndholdte spillmaskinen på markedet. Du trenger ikke engang starte spillet på nytt. Den "Switcher" bare bildet over til brettet. Bakdelen med dette i biblioteksammenheng er at dette involverer 3500 kroner som kan smettes ned i baklomma. Nå er riktignok ikke tyveri det største problemet med spill i bibliotek, og det finnes dessuten sikkerhetsløsninger.
Et annet innovativt trekk er håndkontrollen. Den består av to deler med lys og gyro, slik at den kan brukes til bevegelesfølsomme spill - uten ekstrautstyr. Dette er kanskje en av de morsomste bruksområdene for bibliotek. Det er også positivt at man kan i flere spill kan dele kontrollen mellom to spillere - den eneste bakdelen er at delene må stilles inn før bruk, noe som kan være et heft for lånere som bare popper innom. Så har du igjen en stor fordel med Switch i bibliotek, nemlig at nettverksfunksjonene ikke er like påtrengende som på Xbox og Playstation, og det ser – hvert fall inntil videre - ut som om du er mindre avhengig av nettilkobling.
Hva slags spill kan vi finne på Switch?
Nintendo har levert spillmagi i snart 40 år. Selv om varene de leverer er mange de samme vi ble hektet på som barn, greier de alltid å fornye seg. De kjente seriene Mario, Zelda og Metroid leverer fortsatt intenst sjarmerende figurer i fargerike univers som gjør deg glad. Spillene er dessuten ofte tilgivende, noe som gjør dem moro for både barn, eldre og så klart - nostalgikere. I et av de mest populære multiplayer-spillene for bibliotek, bilspillet Mario kart, hjelper spillet deg når du havner langt bak. Dette kan være en fryd for spillere som ikke er så gode, og som kanskje opplever det som tilfeldig om de vinner uansett.
Format og lagring av eksemplar
Nintendo har alltid hatt egne format på spillene. Denne gangen har de valgt å levere gullet på små kassetter. De er solide, men på størrelse med store minnekort, noe som også gjør dem lettere å rote bort. Du kan velge å laste ned spill fra Nintendos digitale butikk, men da Switch bruker minnekort som lagringsløsning, kan det begrense seg hvor mange du får plass til. Investerer du i et stort minnekort, slipper du likevel å forholde deg til sikkerhet, utlån, og slitasje av spill.
Spilltilbud rundt Switch
Nintendos har en styrke i profilen som en familiekonsoll,, men det kan også sees som en liten svakhet. Mange gode spill fra tredjepartsutviklere ser aldri dagens lys på Nintendos konsoll, enten fordi maskinvaren ikke er sterk nok, eller fordi spillene er ment for andre målgrupper. Nintendo har riktignok fått større variasjon de siste årene, men er først og fremst en konsoll for familier og lokal multiplayer. På godt og vondt er nok Nintendo Switch heller ikke den mest kjente konsollen i Norge. Det kan gjøre den mindre etterspurt, men også mer spennende hvis man formidler konsollen på en god måte.

Playstation 4
PS4 eller PS4 PRO?
Denne omtalen vil handle om den opprinnelige PS4. I 2016 kom en utgave kalt PS4 pro, men selv om dette er en oppgradert versjon som gir deg litt raskere lasting og bedre bilder, er det fortsatt de samme spillene du kan bruke på begge maskiner. Har du derimot investert i Sonys nye VR headset, så vil PS4 pro være det riktige kjøpet, da dette krever mer av konsollen enn vanlige spill.
Hva er PS4?
Playstation 4 er Sonys kombinerte spillmaskin og underholdningssenter. Den er i likhet med Microsofts Xbox one en konsoll med fokus på ytelse og moderne teknologi. I tillegg til en maskin som spiller krevende spill med realistiske bilder, får du også en Blu-ray spiller, optisk utgang for tilkobling av hjemmekino, og naturligvis full HD oppløsning. Allsidigheten gjør det til en konsoll som er like populær på stua som på barnerommet, og den skilter også med et imponerende antall titler for liten og stor. Men hvordan egner den seg i biblioteket?
Hvordan fungerer konsollen i biblioteket?
Playstations utbredning fungerer naturligvis på både godt og vondt, siden bare det å sette ut en Playstation da heller ikke tilfører så mye nytt. Samtidig tilbyr de mye ekstrautstyr, som ikke alle har hjemme. Du kan for eksempel koble til bevegelseskontroll og kamera, gitar og trommer, bilratt og pedaler. Dermed kan du holde sangkonkurranser, dansekonkurranser, og andre kreative øvelser, i tillegg til mer tradisjonelle spillopplevelser.
En annen positiv ting, er at du i flere av disse spillene kan bruke egen mobiltelefon som sensor, for eksempel som mikrofon, og det er fint å føle at man ikke blir tappet unødig for penger til ekstrautstyr. Den trådløse kontrollen, som du kan koble til fire av samtidig, kan også brukes til enkelte bevegelsessensitive spill.
Deretter bør det nevnes noe som både er et pluss og minus, nemlig at de fleste av funksjonene er utvidet gjennom internett. Det kan dreie seg om å hente ned bilder til en CD, eller å la deg strømme video av spillingen din på nettet. Du kan også bla blant de nyeste titlene, og få månedlige gratisspill dersom du er abonnement på PS plus. Ikke minst slippes det stadig oppdateringer til spillene som gjør dem større eller bedre. Nå er riktignok de fleste av disse oppdateringene valgfrie, så du kan i prinsippet velge å la være å koble den til nettet, men når du da først må oppdatere, kan det bli mye på én gang. Konsollen ordner det meste av dette på egen hånd, så det er ikke vanskelig, det tar bare litt tid.
Det meste på Playstation er i grunnnen enkelt. Selv om funksjonene er avanserte, så ligger de viktigste valgene først i menyen. Når noen viktige avgjørelser må tas, blir du gjerne ledet til den aktuelle delen av menyen. Det viktigste er å sette opp profiler, aldersgrenser og tilgang på annet innhold. Når dette er satt opp og spillene er lagt inn for første gang, kan i prinsippet hvem som helst mestre jobben med å starte spillet.
Hva slags spill kan vi finne på PS4?
Da Playstation først kom i 1995, markerte de seg med et spillutvalg preget av både mer modne tema og design enn konkurrentene Nintendo og Sega. De markedførte seg mot ungdom i alderen 17 år, fordi som de sa: barn har lyst til å lære av større spillere, og voksne går tilbake til ungdommen når de spiller. Underveis har Playstation vokst også på barnespill, og blitt en konsoll for både ungdom og barnefamilier. Playstation-katalogen rommer i dag både de kontroversielle titlene, de kommersielle suksessene, store spill fra PC-verdenen, søte familie-spill, og sære spill fra små utviklere. For en bibliotekar betyr dette at du her får tilgang til de fleste aktuelle spillene på én konsoll, der utvalget er kjent og brukergruppene etablert.
Format og lagring av eksemplar
Når det gjelder format så kommer spillene til Playstation 4 på Blu-ray plater. Disse er utsatt for slitasje og tyveri som alle andre fysiske format, så et alternativ for bruk i biblioteket vil være digital nedlastning. Playstation har en stor og oversiktlig nettbutikk hvor du betaler med enten kredittkort eller PSN verdikort, som igjen kan kjøpes fra forskjellige nettbutikker med bedriftsfakturering slik som Platekompaniet. Konsollen kommer med en romslig harddisk, og selv om den kan bli trang etter en femten-tjue store spill, så kan man alltids slette unna for å prioritere andre titler. Har du først kjøpt et spill, ligger det nemlig alltid klart til nedlasting hos Playstations nettbibliotek. Dette betyr også at du kan installere spillene dine på flere maskiner samtidig, bare du ikke bruker dem på to steder samtidig. Hendig dersom man har flere konsoller av samme slag, og et godt argument for å holde seg til én type konsoll.
Spilltilbud rundt PS4
Playstation 4 er populær. Den har et svært godt utvalg av spill for både store og små, og ikke minst mange multiplayer-titler som kan spilles sammen i samme rom. Nesten alle de nyeste populære titlene kommer hit, så det er enkelt å holde samlingen aktuell. Brukerne kjenner spillene og vet hva de vil ha, så kanskje særlig for en fersk spillformidler uten plass til så mye annet, vil Playstation være en sikker satsning. Den er enkel å komme i gang med, og enkel å bruke.
xbox one

Xbox one / Xbox one S/X
Denne omtalen vil handle om den opprinnelige Xbox one som kom i 2013. I 2016 og 2017 kom to utgaver kalt henholdsvis Xbox one S og X. Disse oppgraderte versjonene gir raskere lasting og bedre bilder, men lar deg fortsatt bruke de samme spillene. Vi har derfor valgt å legge vekt på hvem Xbox one som sådan passer for, hvilke spill du får, og ikke minst hvordan den fungerer i et bibliotek.
Hva er Xbox one?
Xbox one er Microsofts kombinerte spillmaskin og underholdningssenter. Profilen er rettet mot ungdom og voksne. Det er en konsoll med fokus på ytelse, som i tillegg til å kunne spille store, realistiske spill, har Blu-ray spiller, optisk utgang for tilkobling av hjemmekino, og naturligvis full HD oppløsning. Allsidigheten gjør Xbox til en populær konsoll med flere bruksområder i et bibliotek.
Hvilke slags spill kan vi finne på Xbox one?
Da Xbox først kom på banen, var spillutvalget i prinsippet ganske likt Playstations. Her finner du mange skytespill, bilspill, actionspill for å nevne noe. Xbox er i dag en konsoll for både unge voksne, og familier med barn. Fra starten av var det likevel en klar innflytelse fra PC-verdenen der, og de hadde for eksempel tidlig store rollespill som Morrowind på plass. Etter hvert har de bygget seg opp en liste eksklusive titler som bare slippes på Xbox, men dette er ingenting som bør styre valget for en bibliotekar. Både Xbox og Playstation gir deg tilgang til de fleste aktuelle spillene på én konsoll. Her får du titler som er velkjent for publikum, og med etablerte brukergrupper. Dette er naturligvis en sannhet på både godt og vondt, siden bare det å sette ut en Xbox da heller ikke tilfører så mye nytt. Da bør heller det sosiale rommet rundt konsollen, konkurranser eller lignende være det som utgjør formidlingen.
Hvordan fungerer konsollen i biblioteket?
Xbox er en kjent konsoll, og konkurrerer med Playstation om marginene på både brukere, ytelse og spillutvalg. Begge har også god tilgang på ekstrautstyr, som bevegelseskontroll (Kinect), gitar og trommer, bilratt og pedaler, for å nevne noe. Dette kan forøvrig være en fin måte å gjøre konsollen mer spennende på, siden ikke alle har slikt utstyr hjemme.
Når man sammenligner de to konsollene så er det derimot forskjeller på brukervennlighet og holdbarhet som kan være med å styre valget. Xbox kontrollen virker mer robust, men har ikke som Playstation 4, innebygget lys, høyttaler og berøringsplate.
En ting som er veldig viktig ting å nevne her er kravet om å være på nett. På Xbox må du ha tilgang på nett når du stiller den inn første gang. Da installerer du spillene dine, oppretter brukerkontoer for lokal bruk, og deretter velge at den skal stå i offline-modus. På denne måten skal du kunne bruke de fleste spill lokalt i rommet mellom en gruppe spillere. På Playstation 4 er valget mer flytende. Du kan koble deg på nett av og til når det passer slik, og registrere deg som gjest for å kunne bli med på et kjapt spill med venner. På Xbox må du registrere deg med egen konto. Det er ikke noen deal-breaker, men verdt å være klar over. Playstation virker heller ikke like aggressiv etter å oppdatere spillene sine. Du kan i de fleste tilfellene velge en offline-modus, selv om konsollen er klar over at spillene ikke er oppdaterte. Ellers er selve nettfunksjonaliteten mye av den samme. Med nettilkobling kan du for eksempel bla blant de nyeste titlene, laste ned apper som Netflix og Youtube, og kjøpe digitale titler rett fra boksen.
Xbox one har i mine øyne et litt mer rotete grensesnitt enn Playstation. Der finner du alle de viktigste valgene representert av store ikoner på en rekke, mens Xbox-menyen virker mer kontekstbasert, slik at valgmuligheter tilpasses hva du foretar deg. Det gjør det litt verre å få oversikten. Dette kan være en vanesak; jeg er sikker på at Xbox one- eiere er helt komfortable med grensesnittet, men for bibliotek som server mange brukere, og har flere ansatte, er det nok en grunn til å velge étt av disse systemene.
Format og oppbevaring av eksemplar
Spillene til Xbox one kommer på Blu-ray plater. Disse er utsatt for slitasje og tyveri som fysiske format flest, så et alternativ for bruk i biblioteket vil være digital nedlastning. Xbox har som Playstation en stor butikk på konsollmenyen. Her betaler du spillene ved hjelp av kredittkort eller verdikort, som igjen kan kjøpes fra forskjellige nettbutikker. Konsollen kommer med en romslig harddisk, og selv om den kan bli trang etter en femten-tjue store spill, så kan man alltids slette unna for å prioritere mer brukte titler. Spillene dine ligger alltid klare til nedlasting i et sky-basert bibliotek. Dermed kan du også installere spillene dine på flere maskiner samtidig, bare du ikke bruker dem på to steder samtidig.
Spilltilbud rundt Xbox one
Xbox one er en populær konsoll. Den har et svært godt utvalg av spill for hele familien, og mange multi-player titler som kan spilles sammen i samme rom. Alle de hotte, nye titlene som ikke er eksklusivt laget for andre konsoller, kommer hit, så ved å følge med på de siste utgivelsene, er det relativt enkelt å holde samlingen aktuell. Siden brukerne kjenner spillene og vet hva de vil ha, er det en særlig trygg satsning for ferske spillformidlere.
Skulle du ønske mer hjelp med ditt konsolloppsett, reiser Bibliogames ut på forespørsel. Vi leverer da en opplæring på bruk av konsollen, innkjøp av spill, og ikke minst måter å formidle det du har på - tilpasset dine lokale forhold.