top of page

Oculus GO - utrolig bra VR til folket!

  • Forfatterens bilde: Admin
    Admin
  • 6. okt. 2018
  • 6 min lesing

VR (Virtual Reality), eller virtuell virkelighet har lenge vært en drøm for oss mennesker. Tanken på å selv kunne velge dagens handling, og deretter utforske den uten konsekvenser, har nok ligget til grunn for mye av den kulturen som har blitt skapt siden tidenes morgen. Hver livssituasjon er unik, og risikabel å eksperimentere med, men fiksjonen lar oss heldigvis smake på andre liv og horisonter.

Med litteraturen, filmen, spillet, musikken, har vi hele tiden prøvd å skape mer intime, fullendte, talende opplevelser, og VR fullender på mange måter denne jakten. Ikke bare på grunn av den økte innlevelsen, men fordi innlevelsen lar oss bruke alle de virkemidlene vi har skapt tidligere og komme ansikt til ansikt med dem.

Det har vært gjort flere forsøk på å realisere en slik teknologi, og for et par år siden, på tampen av en døende 3D-bølge, ble idéen gjenopplivet igjen i en gammel spillutviklers garasje. Siden har ting gått fort, for det ble raskt klart at dette ikke var noen ny gimmick. Heller var det spranget som skulle gjøre ordentlig nytte av 3D-teknologien. Den VR vi har i dag, er da også en teknologi av høy kvalitet, som allerede nå leverer opplevelser som virkelig tar pusten fra deg. Det er heller ikke noen døgnflue med tanke på støtte. Vi snakker om svære investeringer fra store selskaper som Facebook, Samsung og Sony. Et mangfoldig marked ønsker teknologien velkommen, med kunder fra både undervisning, forskning, trening, terapi, porno, og selvsagt spill.

VR for bibliotek

VR er her for å bli, og bibliotek som sitter på gjerdet kan nå gjerne sette foten i gresset. Ikke fordi dette er den beste måten å nyte spill på, men fordi det åpner nye horisonter for opplysning og kulturell skaperkraft (pompøst skal det være). VR kan la innvandrere gå gatelangs i hjemlandet ved hjelp av Wander, en app som kombinerer Google earth og Streetview med en 360 graders synsvinkel hvor du hele tiden kan snu deg i landskapet og følge gaten. VR kan la unge forskerspirer følge Apollo 11 til månen i astronautens sko. Gå inn i raketten. Se jorden forsvinne. Sveve ute i verdensrommet. Stige ut på det karrige månelandskapet. VR kan la deg følge en celle i blodbanene, og lære om kroppen fra innsiden. Så kan det atter la deg stå side om side med et ensomt, animert pinnsvin, som bare ønsker seg noen å klemme. Som ser deg rett inn i øynene og lærer deg om empati på nye måter.

Når det gjelder spill, så har mediet her funnet en form som virkelig setter deg i kontakt med innholdet mellom linjene. Spill har lenge har flørtet med skjønnlitterære former. Titler som Gone home og That dragon cancer er etter hvert velbrukte eksempler. Likevel kommer man ikke unna at disse spillene har vært ganske smale. Markedet har ikke helt fulgt opp lysten til å lage andre typer spill. Det er god grunn til å tro at dette vil forandre seg med VR. Tidligere har man forsøkt å øke innlevelsen ved å fjerne kunstige innslag, som målere for tid og helse, eller lite troverdige animasjoner, men nå, fordi man står inne i verdenen som er skildret, blir «less is more» ufattelig mye mer effektivt. Du er der, du ser personen i øynene, og kan fylle inn det fortolkningsrommet som lenge har vært forbeholdt litteraturen. Skrekkspillene fyller du med all din frykt, men de avslappende spillene hvor du tusler rundt på sanden på en tropisk øy, gir også en virkelig avslappende følelse som treffer der det trengs. Vi spår at det vil komme store skjønnlitterære opplevelser ut av dette formatet innen kort tid. De store fortellerne trenger nok litt tid på å introduseres for VR, og det kan igjen være en av bibliotekets bidrag. Inntil videre koster det nemlig litt for mye for gjerdesitterne. Vi trenger biblioteket som utjevner, nå, mer enn på lenge.

Cardboard VR - billigbilletten

Det finnes mange løsninger for VR på markedet, så vi vil derfor prøve å gjøre landskapet litt lettere navigerbart. Du har i hovedsak tre nivåer av VR. Inngangsbilletten får du for 2-300 kroner på Elkjøp, og kalles gjerne Cardboard VR eller lignende. Dette headsettet består av en ramme som du fester smarttelefonen i. Her kan du bruke Iphone, Samsung, eller hvilken som helst annen smarttelefon. Bildekvaliteten er langt fra god, det siver inn lys fra sidene, stropper og fester er sjelden av god kvalitet, og du må ofte konsentrere deg litt for å bruke øynene slik at perspektivet føles riktig.

For mange vil dette likevel være en måte å prøve ut VR på. Du får tilgang til flere VR-apper, og en fornemmelse av hva det handler om. La deg likevel ikke lure til å tro at dette er representativt for hva denne generasjonen av VR kan levere. Vi snakker om en forskjell som minner om den mellom bomulls t-skjorte og ulltrøye om vinteren. Begge tilbyr et dekke og en grad av beskyttelse, med gud for en forskjell det utgjør på en lengre skitur.

Playstation VR - mest for hjemmegaming

Mellom denne løsningen og toppsjiktet finner vi Sonys headsett til Playstation 4. Prisen ligger på rundt 3500 kroner, og kvaliteten er mye bedre. Her er det likevel et par begrensninger som er verdt å tenke på. PS VR er først og fremst laget for spill og applikasjoner fra Playstations butikk. Mange reise-, natur- og pedagogiske program, som Apollo 11 appen, ligger ikke der. Ønsker du den beste opplevelsen med PS VR, anbefales det også at du oppgraderer konsollen til den nye Playstation 4 Pro, som er kraftigere og koster i overkant av 3000. Det er også verdt å tenke på hva du bruker Playstationen til i det daglige. VR kan kun brukes av én person av gangen, så har du mange grupper som spiller sammen på den, må tidsbruken reguleres.

Oculus Rift og HTC Vive - Eliten

På toppnivået finner du headset fra Oculus og HTC; Rift og Vive. Disse gir en helt annen bildekvalitet, de sitter bedre på hodet, lyset siver ikke inn, du kan bevege hodet og synsvinkelen i alle retninger, og det følger med håndkontroller som sporer hendene dine inne i appen. Utvalget av apper og spill er stort, og voksende. Dette er den beste opplevelsen, men også den dyreste.

Headsettet alene koster drøye 5000. Det krever en kraftig pc, som kommer på rundt 15 000. Siden utstyret kan måle bevegelse i alle retninger, må du også sette ut sensorer i rommet, slik at det i realiteten krever et eget lite rom. En del bibliotek har allerede investert i en slik opplevelse, og skal ha all ros for det. Det understreker det Aslak Sira Myhre har sagt om bibliotekene; vi har alltid vært i forkant når det gjelder teknologi. Bibliotekene var blant de første med internett – nå er vi igjen på vei i forkant når det gjelder VR som teknologi. Bibliotekene bruker ikke minst teknologien til å formidle. Det gjør vi gjennom digitaliseringsprosjektet i Mo i Rana, og det kan man gjøre gjennom bevisst bruk av VR.

Oculus GO - gjerdeskyteren

Så var det, omtrent ut av det blå, at Oculus annonserte at de hadde enda en løsning på vei: Oculus GO. Og dette er absolutt et alternativ alle bibliotek bør merke seg. Oculus GO er navnet på et kompakt headset som har all maskinvare innebygget. Det betyr at du verken trenger en smarttelefon eller en kraftig PC for å drive dem. Bildekvaliteten er ikke den beste, men takket være en gjennomtenkt bruk av linser, stropper og grensesnitt, har de likevel skapt en opplevelse som virkelig innbyr til mer VR. I likhet med storebroren Rift, så har du ikke glipper i sidesynet hvor lyset siver inn og ødelegger innlevelsen. Headsettet sitter som et skudd. Til forskjell fra de billigste løsningene, trenger du ikke å knote deg gjennom telefonen for å finne appen. Headsettet merker at det blir løftet, og så snart du trer det på hodet er du inne i den virtuelle menyen. Til en prislapp på 2800 kroner er dette en investering som retter seg direkte mot gjerdefolket. Vi har kjøpt inn dette selv, og anbefaler det varmt. For den som fortsatt nøler, ta kontakt med oss om du har lyst til å prøve, så tar vi med headsettet ved anledning.

Håper denne kjappe omtalen av VR bidro til litt opplysning. Har du egne erfaringer med VR? Fortell oss da vel!

 
 
 

Comments


bottom of page