top of page

Gode spillbibliotek 3: Lillehammer Bibliotek – Arena for muligheter

  • Simen Haugen
  • 20. sep. 2018
  • 2 min lesing

I hjertet av innlandet er Lillehammer bibliotek. Et mellomstort bibliotek med store åpne arealer som går over flere etasjer. I dette kulturelle midtpunktet så har det i det siste blitt avholdt flere større spillturneringer. Dette vekket vår interesse og vi undersøkte hvordan biblioteket klarte det med få egne ressurser.

Kuben og programmering

Biblioteket har en stor satsing på programmering. Regelmessige arrangement, som «lær kidsa kodding» som har vært mer og mindre vellykket etter ulike variabler. «Kuben» som det heter er bibliotekets særegne arealer, originalt rettet mot videregående elever har den senere tiden blitt tatt i bruk av yngre brukere. Dette lille rommet har PCer med noen spill på og et sett med VR-briller som kan benyttes av brukerne, hvor den er forbeholdt yngre men kan brukes av alle.

E-sport

I samarbeid med spilllinja på Gausdal Videregående har biblioteket vært arrangør for flere spillturneringer. Disse inkluderer spill som ofte blir fremstilt i E-sport. Det alltid klassiske Counterstrike og årets store spill; Fortnite. Disse spillene har blitt tilstrekkelig dekket av streamere, youtubere og er ekstremt populære blant brukergruppene sine. Noen av turneringene var i forbindelse med byens «Sportsuke» I tillegg har det vært et effektivt samarbeid med IKOMM som tilrettelegger utstyr.

Turneringene var en lokal suksess og Fortnite-turneringen de arrangerte den sommeren ble dekket av NRK. Det vakte god oppsikt, og alle partene var fornøyde og de alle fikk et godt utbytte av det.

Muligheter

Mange ser ressurser og mangel på kunnskap som hinder for å fremme spill i bibliotek, men Lillehammers løsning har sin styrke i den sterke nettverksbyggingen, og det å stille seg solid frem som en aktør og arena for at andre kan komme og dele sin kompetanse.

Oppsummering

Biblioteket oppfordrer til å søke ut etter organisasjoner og knytte samarbeid med de som kan det. På den måten trenger man ikke å stå for mye av egenkompetanse hvis man ikke er interessert. Det er også anbefalt at ikke bare en person tar på seg alt ansvaret, men å heller jobbe i team. Dette fordi dersom den personen som kan alt og har styringen forsvinner, mister man tilbudet med dem.

Lillehammer er et godt eksempel på biblioteket som arena for andre aktører og som en generell arrangør. Slik de formidler spill kan være til inspirasjon til mindre bibliotek som ikke har så mange ressurser og kanskje også ikke interesserer seg direkte for spill. Det kan også gjøres billigere via eksponering og frivillig arbeid.

Med å involvere lokale aktører så bygger man broer og kan gi dem sjansen til å skinne også. Så hvis ditt bibliotek vet om noen som driver programmering eller spillvirksomhet så kan det være aktuelt å kontakte dem, hvor det ofte er greit å være den som setter den første foten frem.

 
 
 

Comments


bottom of page